Kirkkonummen uimahallissa luotetaan ProMinentin otsonaattoreihin

Kirkkonummen uimahalli on vuonna 2001 avattu uimahalli Kirkkonummella. Kuten kaikissa uimahalleissa, myös Kirkkonummella hyvä uimaveden laatu on tärkeää. Kirkkonummella veden desinfiointi tehdään otsonoinnin avulla. Tänä vuonna parikymmentä vuotta palvellut otsonaattori oli aika vaihtaa uuteen ja päädyttiin ProMinentin OZONFILT® OZMa -otsonaattoriin. Tyypillinen vaihtoväli otsonaattorilla onkin noin 20 vuotta.

Otsonaattori huolehtii veden puhtaudesta

Otsoni poistaa tehokkaasti sitoutunutta klooria, trihalometaaneja (THM), ureaa ja muita veteen liuenneita aineita. Se parantaa myös sameusarvoja eli tekee vedestä kirkkaampaa. Sidotun kloorin raja-arvo on 0,4 milligrammaa per litra.

Esimerkiksi olympia-altaissa käytetään desinfiointimenetelmänä otsonointia, jotta vesi olisi tarpeeksi kirkasta. Myös UV-käsittely toimii sitoutuneelle kloorille, mutta se ei poista trihalometaaneja eikä ureaa, eikä sillä ole vaikutusta sameuteen.

OZMa-otsonaattorin edut

Kirkkonummen uimahallin uusi otsonaattori sisältä

Otsonilaitteistot OZONFILT® OZMa ovat paineilmalaitteistoja, joissa käyttökaasuna toimiva ilma tai happi syötetään paineen alaisena otsoninkehittimeen.  Otsoni tuotetaan ympäristön ilman hapesta ja annostellaan samanaikaisesti. Tarveohjattu, itsesäätelevä vaihtelevaan paineeseen perustuva kuivatusjärjestelmä minimoi paineilman kulutuksen. Näin myös korkeassa ympäristön ilmankosteudessa voidaan taata käyttövarma otsonin tuotanto jopa 20 g/Nm3 otsonipitoisuudella. OZMa-otsonaattorilla otsonin tuottomäärä on jopa 70 – 735 g otsonia/h mallista riippuen.

OZMa-sarjan laitteella on useita etuja. OZMa-otsonaattori on energiatehokkaampi kuin vanhat ejektoritekniikalla toimivat otsonaattorit ja laitteen koko on pienempi verrattuna vanhoihin saman tuottoisiin. OZMa vähentää lisävedenkulutusta, jos raja-arvojen kanssa on ongelmia ja lisäksi se vähentää syötetyn kloorin määrää.

OZMa on teknisesti yksinkertaisempi kuin vanhat ejektoritekniikalla toimivat laitteet: laitteen ohjauselektroniikka on kehittynyt ja toimintaa seurataan ja ohjataan kosketusnäytöltä. Liitäntä laitoksen automaatioon on monipuolisempi, käytettävissä ovat mm. väylätekniikat Modbus, Profibus sekä etäseuranta wifi/gsm-option avulla.

Kirkkonummen uimahallin otsonaattorin vaihto sujui jouhevasti

Toisenlaisiakin tekniikoita voi käyttää uimahalliveden desinfiointiin, mutta Kirkkonummi halusi mennä samalla, hyväksi todetulla otsonointitekniikalla. Projekti sujui vikkelästi: Laitteen toimitusaika oli noin 10 viikkoa ja varsinaisiin putkisto-automaatio-asennuksiin kului 3 viikkoa. Ne ajoitettiin kuukauden kesähuoltotauolle.

Uusi otsonaattori

Kirkkonummen uimahallin vastaava laitosmies Ioannis Kukulis kertoo, että yhteistyö ProMinentin kanssa on ollut todella hyvää:

”Vaihtoprosessi alkoi jo viime vuonna. Aluksi kartoitettiin, että voidaanko vanhaa laitetta käyttää pidempään, mutta toistuvat iän mukana tulevat ongelmat, mm. logiikkapiirien saatavuus oli heikkoa ja muiden osien jatkuvat hajoamiset tekivät vanhan laitteen ylläpitämisestä mahdottoman.

 Kun saatiin laitetoimittaja valittua, käytiin ProMinentin kanssa paikan päällä suunnittelemassa uuden laitteen asennusta ja asennusajankohtaa. Kirkkonummen uimahallin viiden viikon kesähuolto alkoi kesäkuun lopussa, jolloin uusi laite asennettiin. Laitteen asennus oli monen henkilön ja yrityksen yhteispeliä, sillä paikalle tarvittiin putki-, sähkö-, automaatio- sekä tietenkin laiteasentajia. Nämä kaikki keskellä kesälomakautta olivat haaste, mutta työ saatiin tehtyä ajoissa. 

Uudelta otsonaattorilta odotetaan huoltovarmuutta, sillä 21 vuotta vanhaan laitteeseen ei ollut enää kriittisiä varaosia saatavilla ja koneen tekniikka alkoi olla käyttöikänsä päässä. Uudessa koneessa säädöt ovat paljon tarkempia ja kosketusnäytön avulla järjestelmässä on paljon helpompi navigoida. 

Kirkkonummen uimahalli on käyttänyt ProMinentin palveluita jo vuosia. Olemme tyytyväisiä asiakkaita, heiltä tulee apua monenlaisiin haasteisiin ja joskus mietimme kimpassa, miten saadaan ongelmat ratkaisuksi!”

ProMinentin Sami Lipponen esittelee uutta otsonaattoria videolla

Nyt syksyllä 2022 uusi otsonaattori on onnistuneesti otettu käyttöön ja on valmiina pitämään Kirkkonummen uimahallin veden puhtaana!

ProMinent on vedenkäsittelyyn ja annostustekniikkaan erikoistunut yritys. Osaava henkilökuntamme avustaa niin oikean tuotteen valinnassa, asennuksesssa kuin huoltoasioissa. Lue lisää sivuiltamme www.prominent.fi tai www.prominent-yhteystiedot.fi

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kerromme mielellämme lisää, ota yhteyttä sähköpostitse fi-prominent@prominent.com tai puhelimitse +358 9 4777 890.

Lue myös muita mielenkiintoisia kirjoituksia

Go to Top