5 vinkkiä onnistuneeseen annostukseen

Annostus ja siihen liittyvät prosessit vaativat oikein toimiakseen monia asioita. Kun puhutaan annostuksesta, tarkoitetaan prosessia, jossa tuotetta siirretään hallitusti haluttu määrä. Annostuspumppujen kolme tärkeintä toimintoa on mitata ja siirtää kemikaalia sekä olla ohjattavissa. Asia kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta käytännössä muuttujia on monia. Mitkä seikat täytyy siis huomioida annostuksessa? Listasimme alle viisi vinkkiä onnistuneeseen annosteluun.

1. Pumpun valinta

Moni annostuspumppu pystyy vastaamaan haluttuihin tuotto- ja vastapainearvoihin, mutta oikeanlainen pumppu on optimoitu olosuhteisiin ja on myös kustannustehokkain. Pumpun mitoitukseen vaikuttaa ensisijaisesti haluttu tuotto, prosessin vastapaine, pumpattava kemikaali, prosessiolosuhteet sekä pumpun ohjaus.

2. Pumpun asennus ja lisävarusteet

Annostuspumpun toiminnan ja huollon kannalta oikea asennus on ensisijaisen tärkeää. Oikein asennettuna pumppu tuottaa hallitusti ja tarkasti halutun tuoton sekä on helppo huoltaa. Lisävarusteet varmistavat tasalaatuisen annostelun, vaikka prosessiolosuhteissa tapahtuisikin muutoksia. Helpoin tapa varmistaa onnistunut annostus on hankkia paketti, jossa on huomioitu pumppujen sekä lisävarusteiden muodostaman kokonaisuuden toimivuus.

3. Pumpun ohjaus

Mikroprosessiteknologia mahdollistaa pumppujen tarkan ohjauksen. Annostuspumppujen ohjaukseen vaikuttaa yksi tai useampi parametri, jotka säätelevät annostuksen määrää halutulla tavalla. Hallittu pumpun ohjaus ei pelkästään optimoi prosessia, vaan varmistaa aina tasaiset prosessiolosuhteet.

Annostuspumppuja on saatavilla useilla erilaisilla ohjauksilla. Tyypillisiä ohjauksia ovat mm. pulssiohjaus, mA-ohjaus tai väyläohjaus. Uusimpiin älypumppuihin voidaan lisäksi asettaa haluttu tuotto pumpun näytölle, ja pumput pystyvät mukautumaan automaattisesti muuttuneisiin prosessiolosuhteisiin pitäen tuoton muuttumattomana.

4. Prosessin turvaaminen häiriöolosuhteissa

Prosessin jatkumisen kannalta on tärkeää, että mahdollisessa pumpun häiriötilassa turvataan oikea annostus mahdollisimman pian. Älypumput tunnistavat esimerkiksi kalvon rikkoutumisen, yli- tai alipaineen tai jos pumpun pesään on jäänyt ilmaa. Tästä saadaan hälytys, jolloin ongelmaan voidaan reagoida nopeasti. On myös suositeltavaa, että kriittisissä paikoissa olevilla pumpuilla on varapumppu, joka voidaan nopeasti ottaa käyttöön toisen pumpun huollon ajaksi.

5. Annostuspumppu vaatii säännöllistä ja ennakoivaa huoltoa

Annostuspumppu tarvitsee säännöllistä huoltoa. Ennakoivalla huollolla vältetään ikävät ja yllättävät seuraukset ja säännöllinen huolto lisää pumpun käyttöikää. Kun pumput huolletaan tasaisin väliajoin, ne voidaan hyvinkin unohtaa taas seuraavaan huoltokertaan asti.
Näillä vinkeillä siis kohti toimivaa annostusta!

 

Tutustu myös blogitekstiimme annostelutekniikan tuoteryhmästä

ProMinent on vedenkäsittelyyn ja annostustekniikkaan erikoistunut yritys. Osaava henkilökuntamme avustaa niin pumpun valinnassa, asennuksesssa kuin huoltoasioissa. Lue lisää sivuiltamme www.prominent.fi.

Kirjoittaja Sami Jakopuro on ProMinent Finlandin pumppujen tuotepäällikkö.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kerromme mielellämme lisää, ota yhteyttä sähköpostitse fi-prominent@prominent.com tai puhelimitse +358 9 4777 890.

Lue myös muita mielenkiintoisia kirjoituksia

Go to Top