CASE STORY: Paperiteollisuuden erilaiset sovellukset

Missä tilanteessa voidaan hyödyntää epäkeskoruuvipumppua? Entä lohkoroottoripumppua? Tutustu alla kahteen case storyyn, joissa kerrotaan, kuinka paperiteollisuus on hyödyntänyt Netzsch-pumppuja eri tilanteissa.

Paperiteollisuus hyötyy oikeanlaisesta pumppauksesta esimerkiksi kierrätyspaperin valmistuksessa

Paperin kierrätys on pitkään ollut ympäristöystävällinen ja erityisen kustannustehokas menetelmä paperinvalmistuksessa. Kuitujen ja täyteaineiden kanssa sekoitettu kierrätetty jätepaperi aiheuttaa kuitenkin tietynlaiset haasteet tehtaille: jätepaperi ei saa kuivua liikaa, tai muuten paperi ei ole enää helposti siirrettävissä. Siksi yksi alan johtavista laitoksista, Schongaun paperitehdas Baijerissa, luottaa Netzschin epäkeskoruuvipumppuihin.

Tässä sovelluksessa epäkeskoruuvipumpun kytkintanko on varustettu patentoidulla syöttöruuvilla, jolla varmistetaan paperimassan jatkuva syöttö epäkeskoruuvipumpun pumppuosalle. Tämän ansiosta pumpun tuotto on mahdollisimman tasaista ja lopputulos tasalaatuista.

Netzsch-epäkeskoruuvipumppua käytetään tässä tapauksessa leveydeltään kolme metriä olevan kuivaajan kuljettimen syöttäämiseen. Paperimassaa pumpataan noin 50 m³/h, se on 55 °C lämpöistä, ja sillä on noin 11-12 prosentin kosteus ennen kuivausta. Kuivauksen jälkeen jätepaperi on lähes kuivaa, kuiva-ainepitoisuuden ollessa noin 42%, ja se voidaan lastata kuorma-autoon. Kiitos tasaisen pumppauksen, paperimassa pysyy halutunlaisena ja arvokasta jätepaperia saadaan uusiokäyttöön.

Kaoliinin pumppaus Netzsch-lohkoroottoripumpulla – tarvitaan vain neliömetri tilaa!

Monipuoliset lohkoroottoripumput kuljettavat kaoliinisuspensiota nopeasti ja luotettavasti, ja vievät vain vähän tilaa.

Posliinista käytetään nimitystä “valkokulta”. Sama nimeä käytettiin myös aiemmin paperista hyvästä syystä. Molemmat perustuvat kaoliiniin, joka antaa materiaaleille niiden säteilevän valkoisen värin. Kaoliinia ei käytetä vain pinnoitteena paperinvalmistuksessa, vaan myös täytteaineena. Kaoliinin paperinvalmistuksen kysyntä on siten korkea, joten suurissa tehtaissa raaka-aine toimitetaan joskus rautateitse. Pumppuja tarvitaan tyhjentämään säiliöt nopeasti, sillä säästetään aikaa ja kustannuksia.

Yhdellä tunnetuista paperinvalmistajista ei kuitenkaan juurikaan ollut tilaa pumppaushuoneessa isoille pumpuille, joten he valitsivat pumppaukseen Netzschin valmistaman kompaktin kokoisen TORNADO®-lohkoroottoripumpun.

Erilaiset kuljetukset aiheuttavat erilaisia kustannuksia ja tästä syystä paperiyhtiö päätti siirtää raaka-ainetoimitukset rautateitse toimitettavaksi. Rautatiet mahdollistavat suurempia toimituseriä kuin kuorma-autot, ja hankinta on silloin kustannustehokkaampaa. Junien pysähtymisajat täytyi kuitenkin pitää mahdollisimman lyhyeinä ja säiliöiden pumppaus pitää hoitaa tehokkaasti. Samaan aikaan pumppausta rajoitti kuitenkin tilanpuute: Pumppuhuoneessa oli vain muutama neliömetri tilaa, joten aiemmin käytettyjä epäkeskoruuvipumppuja ei olisi voitu asentaa niiden koon puolesta.

Kaoliinikuljetukset edellyttävät vahvoja, tehokkaita pumppuja, ja tuotteen erityisominaisuudet täytyy myös ottaa huomioon. Kaoliinin perusraaka-aine on maasälpä. Kaoliniitti itsessään on melko pehmeää, mutta maasälpä ja kvartsi tekevät kaoliinista varsin kuluttavaa tuotetta pumpuille. Pumppu oli siis suunniteltu kestämään entistä haastavampia olosuhteita.

Sovellukseen valittiin Netzschin TORNADO®-lohkoroottoripumppu, koska se tarjoaa paljon joustavuutta käyttöön. Lohkoroottoripumppu on itseimevä ja sillä voidaan pumpata sujuvasti lähes kaikentyyppisiä väliaineita matalasta viskositeetista korkeaan viskositeettiin. Pumppu käsittelee jopa 70 millimetrin hiukkaskokoja helposti ja pumppuja on saatavilla aina 1000 m³/h saakka.

Paperitehtaalle asennettiin yhteensä viisi TORNADO-pumppua. Ne siirtävät noin 70 m³ kaoliinisuspensiota viskositeetilla välillä 100-500 mPas. Pumput valmistettiin erittäin korroosion kestävästä CrNiMo-teräksestä maksimoimaan käyttöiän ja minimoimaan huoltotarpeet. Pumppujen pesiin asennettiin helposti vaihdettavat kulumissuojat ja pumppujen lohkot ovat päällystetty kumilla, jolla on hyvä kulutussuoja ja joka soveltuu erityisesti hankaaville ja kuluttaville tuotteille, kuten kaoliinille.

TORNADO®-pumppujen merkittävä etu luotettavuudessa on Gearbox Security System (GSS), joka erottaa pumppuosan ja vaihteisto-osat toisistaan. Vaihteisto on siten täysin suojattu hienojakoiselta pölyltä. Tässä tapauksessa pumpun pesä on lisäksi käännetty 90-astetta, jolloin imu- ja painepuolet ovat ylös- ja alaspäin.

Tämä pumppu säästää tilaa – se tarvitsee ainoastaan noin neliömetrin lattiapinta-alaa!

Paperiteollisuus hyötyy siis monin tavoin Netzsch-pumpuista! Lue lisää ProMinentin sivuilta.

NETZSCH Pumps & Systems on toimittanut maailmanlaajuisesti yli 60 vuoden ajan NEMO®-epäkeskoruuvipumppuja, TORNADO®-lohkoroottoripumppuja, NOTOS®-ruuvipumppuja sekä erilaisia pumppausjärjestelmiä, jotka tarjoavat räätälöityjä ja luotettavia ratkaisuja teollisuuden eri tarpeisiin. Lisätietoa löytyy osoitteesta www.netzsch.com. ProMinent Finland on Netzsch-pumppujen virallinen jälleenmyyjä Suomessa. Olemme toimittaneet useita satoja pumppuja Suomeen eri teollisuuden aloille sekä kunnallisiin sovelluksiin. Autamme mielellämme kaikissa pumppaukseen liittyvissä asioissa. Yhteystietomme löytyvät www.prominent-yhteystiedot.fi tai www.prominent.fi.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Satu Helosvuori kertoo ratkaisuista lisää, ota yhteyttä helosvuori.satu@prominent.com tai +358 40 905 2767.

Lue myös muita mielenkiintoisia kirjoituksia

Go to Top