ProMinent Finland Oy:n henkilökunta auttoi Ukrainaa

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022, oli minun ja monen muun ensireaktio aamun uutiseen epäusko ja suuttumus. Epäusko sai pian seurakseen epävarmuuden siitä, mihin tilanne vielä kehittyisi; keskusteluissa niin netissä kuin kasvotustenkin heiteltiin ilmoille  jopa ajatuksia sodan laajenemisesta kolmanneksi maailmansodaksi.

Lähes heti niin isot ja tunnetut järjestöt kuin pienemmätkin toimijat alkoivat järjestää keräyksiä Ukrainan ja ukrainalaisten tukemiseksi. Ostin jo keväällä t-paidan yrittäjältä, joka lupasi ohjata kampanja-ajan tuotot ukrainalaislasten auttamiseen. Pakolaiset otettin pääosin avosylin vastaan kaikkialla Euroopassa. Länsimaat alkoivat toimittaa Ukrainaan sekä sotilaallista että humanitääristä apua.

Tiedotusvälineissä oli juttuja yksityishenkilöistä, jotka lastasivat autoonsa avustustarvikkeita, ajoivat Ukrainan rajalle ja toivat palatessaan mukanaan pakolaisia. Minussakin paloi halu auttaa jotenkin konkreettisemmin kuin tavaroita ostamalla tai rahaa lahjoittamalla. Loppuvuodesta sitten aktivoiduin ja aloin ottaa selvää eri tavoista auttaa.

Useammassa paikassa tuli vastaan Auta Ukrainaa -niminen nettisivusto. Koska kyseinen toimija oli – ja on toki edelleen – myös Helsingin Sanomien listalla auttavista tahoista (https://www.hs.fi/auta-ukrainaa/), päädyin valitsemaan juuri tämän avustuskanavan. Järkeilin, että Suomen suurimmalla päivälehdellä on varmasti keinonsa selvittää eri järjestöjen luotettavuus, joten tätä kautta apu menisi perille.

Tuumasta toimeen. Katsoin autaukrainaa.fi-sivulta listaa tarvittavista tavaroista, valitsin sieltä budjettiini sopivia tuotteita ja kannoin kaupasta kotiin pusseittain makaronia, tölkkikaupalla ananasta, useampia paketteja rusinoita ja niin edelleen. Omaan kotivaraani jemmaamistani kahvipaketeistakin muutama lähtisi Ukrainaan. Nettisivustolla olevat ohjeet ovat yksinkertaiset, ja lahjoitusten toimituspisteitä on paljon. Valitsin itselleni sopivan ja vein paketit sinne.

Töissä tulee juteltua kaikenlaista työkavereiden kanssa. Niinpä ukrainalaisten tukeminenkin tuli puheeksi. Ilokseni moni innostui ajatuksesta: Jospa kerättäisiin lahjoituksia yhdessä, niin saisimme matkaan kerralla enemmän tavaraa kuin jokainen yksin toimien. Työkaverini Anja ja minä ryhdyimme hoitamaan projektia. Sähköpostilla jaoimme tietoa siitä, millaisia lahjoituksia tarvitaan, ja ehkä kävin jonkun hermoillekin muistutellessani tästä keräysprojektistamme joka välissä.

Kuvista saa jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka monipuolisesti ja runsaasti lahjoituksia kertyi. Jotain kertoo myös se, että käytin yhden työpäivän käytännössä kokonaan lahjoitusten lajitteluun ja pakkaamiseen. Osa tavarasta ostettiin toki uutena kaupasta, mutta kun vähän kaappejaan tonkii, löytyy kotoakin kaikenlaista hyödyllistä. Mainosheijastimia, lähes käyttämättä jäänyt kännykkä tai pari huopaa, joita viimeksi tarvittiin vuonna… Niin, milloin se olikaan.

Lahjoitukset eivät siis tulleet ProMinentilta yrityksenä, vaan meiltä työntekijöiltä. Sivustolla on myös mahdollisuus ilmoittaa työpaikalla järjestettävästä yhteiskeräyksestä (Yrityksille-välilehdellä). Tällöin Auta Ukrainaa voi järjestää tavaroille noudon, jos lahjoituksia kertyy runsaasti, kuten meidän tapauksessamme. Erikokoisia laatikoita kertyi lavalle 19 kappaletta. Jos haluat lahjoittaa itse tai järjestää työpaikallasi yhteiskeräyksen, pääset alkuun tästä: autaukrainaa.fi

Alla vielä listaus kaikesta, mitä laatikoihin päätyi.

 

– miesten kerrasto

– 5 taskulamppua

– 9 paria villasukkia

– 2 isoa ja 5 pientä pakettia ibuprofeenia

– varavirtalähde

– 8 pakettia AA-paristoja

– pari miesten hansikkaita

– 7 huopaa/vilttiä

– 14 pahvitölkkiä papuja

– 2 ensiapupakkausta

– 3 painesidepakkausta

– 4 pakkausta muuta sidetarviketta

– 4 isoa ananastölkkiä

– purkki rautatabletteja

– 3 suklaarasiaa

– karkkipussi

– 18 heijastinta

– 30 makaronipussia

– 19 lasten lelua

– 4 miesten talvitakkia

– pari miesten talvikenkiä

– 2 kahvipakettia

– koiranruokasäkki

– kännykkä

– jätesäkkirulla

– nippusidepussi

– 2 saippuaa

– 19 nuudeliannospussia

– 2 riisikakkupakettia

– pullo haavanpuhdistusainetta

– pikakahvipurkki

– 9 pehmolelua

– iso paketti allergialääkettä

– kävelykeppi

– 2 makuupussia

– makuualusta

– iso teepaketti

– 5 hernekeittotölkkiä

– lihasäilykepurkki

– 3 purkkia kalasäilykkeitä

– 3 tomaattimurskatölkkiä

– 2 pakkausta muuta ruokaa

– 2 suolapurkkia

– 3 putkiloa monivitamiiniporetabletteja

– paketti pikkuhousunsuojia

– kosteuspyyhepaketti

– 3 hammastahnatuubia

– 10 hammasharjaa

Jos haluat kysyä lisää Auta Ukrainaa -sivustoon liittyvistä asioista, yritän parhaani mukaan vastata kysymyksiin. En edusta taustalla olevaa Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa Ry:tä enkä ole mukana Auta Ukrainaa -toiminnassa, mutta tämän keräyksen myötä olen ollut yhteydessä toimijoihin ja saanut hyödyllistä tietoa.

Kirjoittaja Maria Koponen on ProMinent Finlandin ostaja.

koponen.maria@prominent.com

+358 44 493 1378

Lue myös muita mielenkiintoisia kirjoituksia

Go to Top