Annostelupumppu ja UV-laite kaipaavat säännöllistä huoltoa

Kesä on hyvää aikaa tehdä huoltotoimenpiteitä ja niin UV-laite kuin annostelupumppu kaipaavat säännöllistä huoltoa. Tässä blogikirjoituksessa keskitymme kahteen tärkeään huoltoon liittyvään asiaan, annostelupumpun kalvon vaihtoon sekä UV-lamppujen vaihtoon.

Annostelupumpun kalvon vaihto säännöllisesti säästää kustannuksia

Annostelupumpun kalvon vaihtaminen säännöllisesti on tärkeää. Jos kalvo puhkeaa täysin, kemikaalin annostus pysähtyy ja pumppu ei pysty tuottamaan vaadittua vastapainetta. Lisäksi kemikaalia valuu pieniä määriä vuotoaukosta pumpun läheisyyteen, ja kuluneella kalvolla voi olla myös pieni vaikutus pumpun annostustarkkuuteen. Asiakkaan prosessista riippuen tällä voi olla merkittävä vaikutus kokonaisuuteen myös kustannuspuolella. Koko pumpun hintaan nähden kalvon osuus on pieni, ja toimiva kalvo pitää annostuksen varmasti toiminnassa.

Annostelupumpun kalvon suositeltu vaihtotiheys riippuu annosteltavasta kemikaalista ja prosessin vastapaineesta. Myös kiintoainepartikkelit kuluttavat kalvon pintaa lyhentäen käyttöikää. Normaalisti suositus on vaihtaa kalvo 1-2 vuoden välein.

Kalvon vaihdon voi suorittaa asiakas itse tai ProMinentin huoltoteknikko, ja lisäksi ProMinent kouluttaa asiakkaitaan pumppujen huoltoon. Kalvon vaihdossa on syytä huomioida tarvittavat suojavarusteet, koska usein ollaan tekemisissä ihmisille haitallisten tai vaarallisten kemikaalien kanssa. On siis aina syytä varustautua muun muassa suojalaseilla ja kemikaalia kestävät käsineillä. 

Huolla UV-laite! UV-lampun säännöllisellä vaihdolla taataan turvallinen veden desinfiointi

UV-laitteiden UV-lamput on syytä vaihtaa säännöllisesti. UV-lampun tuottama UVC-säteily tuhoaa mikrobien, virusten ja eliöiden DNA:n, jonka jälkeen ne eivät voi lisääntyä. Eri lajit tarvitsevat erisuuruisen säteilymäärän ”tuhoutuakseen”, ja jos UVC-säteilyä ei ole tarpeeksi, jotkut saattavat päästä UV-laitteen läpi juomavesiputkeen tai muualle käyttökohteeseen. Vaihtamalla lamppu käyttöohjeessa ilmoitetuin väliajoin taataan turvallinen veden desinfiointi.

Lampputyypistä riippuen UV-lamput kestävät noin 8000 – 14000h. Reaktorissa oleva UV-anturi tarkkailee lamppujen tehoa ja ilmoittaa muutoksista veden laadussa sekä lamppujen ikääntymisestä. Lampun käynnistys kuluttaa lamppua noin yhden käyttötunnin verran, eli jos käynnistyksiä tulee paljon päivittäin, tulee se ottaa huomioon vaihtotiheydessä.

ProMinentin UV-laitteissa lampun voi vaihtaa pysäyttämättä virtausta. Lampun vaihdon voi suorittaa asiakas itse tai Prominentin huoltoteknikko. Jokainen UV-laite otetaan käyttöön yhdessä ProMinentin huoltoteknikon kanssa ja samalla annetaan koulutusta myös huoltotoimenpiteisiin.

Lue myös blogikirjoituksemme mittaus- ja säätölaitteiden sekä pumppujen ennakoivasta huollosta.

Kirjoittaja Sami Lipponen on ProMinentin Aftersales Manager.

 

 

 

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Ota yhteyttä huoltoon, jos haluat kuulla lisää: fi-huolto@prominent.com tai +358 44 732 4011.

Lue myös muita mielenkiintoisia kirjoituksia

Go to Top