Magneettitoimisia pumppuja on kehitetty paljon ajan saatossa

ProMinent on kautta aikojen panostanut kaikkien pumppujen ja muiden laitteiden tuotekehitykseen. Tässä kirjoituksessa paneudumme siihen, miten magneettitoimiset pumput ovat kehittyneet vuodesta 1968 alkaen.

1968: Ensimmäinen magneettitoiminen kalvoannostelupumppu

Vuonna 1968 ProMinentin perustaja dr. Viktor Dulger kehitti maailman ensimmäisen magneettitoimisen kalvoannostelupumpun, ”ProMinent electronic”:n. Pumppu vei vähän tilaa ja mahdollisti kemikaalien säästämisen lukuisissa eri prosesseissa.

1988: Gamma-sarja

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin julkaistiin Gamma-sarja, joka oli selkeästi edellistä kehittyneempi. Se oli ensimmäinen magneettitoiminen annostelupumppu mikroprosessoriohjauksella ja LCD-näytöllä. Gamma /4- ja Gamma /5 -pumppujen tilalle tuli ensin Gamma /L ja myöhemmin nykyinen versio Gamma /X.

2000: Gamma /L

Vuosituhannen loppupuolella lanseerattiin Gamma /L-pumppu, joka oli selkeä askel eteenpäin magneettitoimisten pumppujen älypuolella: pumppuun tuli myös muun muassa kalibrointitoiminto, litraa tunnissa -näyttö, painetasot, ajastintoiminnot ja Profibus DP. Pumppuun pystyttiin myös ohjelmoimaan erilaisia ohjauksia tarpeen mukaan, eikä tässä mallissa tarvittu enää erillisiä piirikortteja, joita vanhempiin magneettitoimisiin pumppuihin tarvittiin.

Kuvassa vasemmalla Michael Rummer, jo eläköitynyt entinen magneettitoimisten kalvoannostelupumppujen tuotepäällikkö ja oikealla hänen seuraajansa Daniel Marcolini.

2015: Gamma /X

Gamma/L:n seuraajana lanseerattiin Gamma /X, jossa annostusominaisuudet sekä pumpun käytön helppous oli viety uudelle tasolle. Annostusprofiilit olivat tässä mallissa entistä kehittyneempiä, pumpussa oli selkeämpi näyttö ja se on monella tapaa edeltäjäänsä informatiivisempi.

Tässä mallissa paineen tunnistus ilman kemikaalin kanssa kosketuksissa olevia osia takaa suurimman käyttöturvallisuuden. Lisäksi tässä vaiheessa tuli muita kenttäväyläohjausvaihtoehtoja. Pumpussa on myös automaattinen iskunpituuden säätö sekä myös perinteinen manuaalinen vaihtoehto. Myös prosessiajastinominaisuus on vakiona.

2018: Gamma /XL

Vuonna 2003 valikoimaan tulleen Delta-pumpun tilalle tuli vuonna 2018 Gamma /XL, jonka suunnittelussa on ajateltu loppukäyttäjän käyttömukavuutta. Gamma/ XL on älykkään Gamma X -pumpun laajennus 80 l/h asti. Tähän magneettitoimiseen kalvoannostuspumppuun tuotiin samat hyvät ominaisuudet, jotka on Gamma/X-pumpussa.

Pumpuista on kehittynyt ajan saatossa myös energiatehokkaampia: esimerkiksi gamma /X ja Gamma /XL pyrkivät mukautumaan paineen laskiessa ja tiputtamaan tuottoa, jotta se pysyy samassa tai toisinpäin.

Gamma-pumppujen rinnalla on tarjottu myös edullisempaa ja yksinkertaisempaa Beta-pumppua. Beta /4a ja Beta /4b pumput päivittyivät Beta /4b:llä ja Beta /5b:llä vuonna 2008, jolloin näihin tuli vakiona laaja-aluejännite, impulssin jako- ja kertotoiminto sekä uusi muotoilu.

Magneettitoimisten kalvoannostelupumppujen kehittäjän ja maailman markkinajohtajan työ pumppujen tuotekehityksen parissa jatkuu edelleen!

Tutustu myös moottoritoimisten pumppujen kehitykseen.  

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kerromme mielellämme lisää, ota yhteyttä sähköpostitse fi-prominent@prominent.com tai puhelimitse +358 9 4777 890.

Lue myös muita mielenkiintoisia kirjoituksia

Go to Top